Naši ciljevi

Brojni su izazovi s kojima se susreće zdravstveni sistem u FBiH, a ovim projektom ciljamo na goruće probleme koji moraju biti u fokusu donosilaca odluka na svim nivoima. To se prvenstveno odnosi na:

  • Smanjivanje, a posljedično i ukidanje listi čekanja za različite medicinske preglede i tretmane

Eliminacija postojećih dugih listi čekanja, zbog čega ih mnogi zovu listama smrti, neophodna je za radikalno poboljšanje zdravstvenog sistema. Liste čekanja imaju za posljedicu pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenata zbog odlaganja liječenja, povećanje broja smrtnih slučajeva i gubitak povjerenja javnosti u cjelokupni sistem.

  • Održivi modeli finansiranja zdravstva

Zdravstvo se danas nalazi tek na 8. mjestu prioriteta za finansiranje iz budžeta! Ključno je osigurati održive modele i izvore finansiranja zdravstva jer je ovakav sistem neodrživ i neefikasan.

  • Kvalitetnije zdravstvene usluge

Ovaj cilj se odnosi na: redovne revizije i ažuriranje listi lijekova, ubrzanje procesa registracije novih lijekova, osiguranje dostupnosti inovativnih terapija za teško oboljele pacijente te kreiranje i realizaciju programa prevencije i skrininga, gdje god je to moguće.

  • Pacijenti i njegovatelji moraju učestvovati u donošenju rješenja koja ih se tiču

Odluke o nama ne mogu se donositi bez nas! Zahtijevamo transparentnost rada resornih institucija, kao i prepoznavanje pacijenata kao relevantnih partnera na putu pronalaska rješenja za bolje zdravstvo u FBiH.