Udruženja pacijenata u FBiH pokreću inicijativu za promjene

Udruženja pacijenata u FBiH pokreću inicijativu za promjene

Pet udruženja pacijenata kreću u projekat “Glasaj za život” s ciljem podizanja svijesti o kritičnom stanju u zdravstvenom sistemu Federacije Bosne i Hercegovine.

Troipogodišnja inicijativa poseban fokus ima na nepregledne liste čekanja na preglede i tretmane, neodrživ model finansiranja zdravstvenog sistema, neredovno revidiranje listi lijekova, nedostupnost inovativnih terapija, a sve to svakodnevno uzrokuje da pacijenti ne dobijaju adekvatnu njegu i pomoć.

“Glasaj za život” predstavlja zajednički poziv javnosti i donosiocima odluka da stave zdravstvo u prioritet i preduzmu konkretne mjere koje će omogućiti bolje uslove liječenja i pristup savremenim terapijama za pacijente širom FBiH.

Na saradnju su pozvani predstavnici udruženja pacijenata, zdravstvenih ustanova, nevladinih organizacija, resornih ministarstava, ali i svi građani i građanke koji žele dati svoj doprinos boljem sutra.

Implementator projekta je Udruženje oboljelih od raka prostate FBiH, uz čijeg predstavnika Upravni odbor čine i predstavnici Udruženja “Renesansa”, Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „SNAGA“ u BiH, Udruženja oboljelih od multiplog mijeloma, mijelodiplastičnog sindroma i drugih rijetkih krvnih bolesti u BiH i Udruženja distrofičara Cazin.

Ovaj projekat naglašava potrebu za hitnim reformama kako bi se pacijentima osigurao dostojanstven tretman i pravovremena zdravstvena zaštita. Udruženja pacijenata poručuju da se promjene mogu postići samo zajedničkim naporima svih relevantnih aktera, te pozivaju građane da se pridruže inicijativi i zajedno kreiraju zdravstveni sistem koji će biti pravedan i dostupan svima.

“Glasaj za život” je poziv na solidarnost i borbu za budućnost u kojoj je pravo na zdravlje zagarantovano i dostupno svakom pojedincu u Federaciji BiH.

Posted In :